Homeopathie voor dieren kan ook!

Homeopathie voor dieren kan ook!
Homeopathie voor dieren kan ook!

Laatst vroeg iemand me: “jij doet toch iets met dieren? Ja, ik heb een praktijk klassieke homeopathie voor dieren” was mijn antwoord. Van homeopathie voor mensen had hij wel eens gehoord, maar niet voor dieren. 

Hij vertelde me dat de betekenis van homeopathie onduidelijk voor hem was. Dat bracht me op een idee. Waarschijnlijk zijn er meer mensen die niet weten wat klassiek homeopathie is. Daarom wil ik de werkwijze van praktijk mijn graag uitleggen.

Samuel Hahnemann
Om klassieke homeopathie te begrijpen, is het handig om te weten waar het vandaan komt. Christian Friedrich Samuel Hahnemann was een Duitse arts die aan het einde van de 17e eeuw geneeskunde studeerde. Destijds waren de methoden om te genezen nogal wreed. Aderlating, bloedzuigers en medicijnen bestaande uit bijvoorbeeld kwik waren heel normaal. Samuel dacht dat genezen ook zonder onnodig menselijk lijden mogelijk zou moeten kunnen. Hij had gemerkt dat verschillende mensen dezelfde ziekte op een heel andere manier kunnen doorstaan. Daarnaast realiseerde hij zich, omdat hij deskundig was op het gebied van chemie, dat veel ziekten lijken op de reactie van het menselijk lichaam op giftige stoffen. Dat bracht hem op het idee om natuurlijke ziekten te genezen met een minimale hoeveelheid onnatuurlijk middelen die dezelfde ziekte oproepen. Het gelijke met het gelijke bestrijden, het similia principe.

Klassieke homeopathie
De betekenis van het woord homeopathie komt van het Griekse woord ‘homeo’ dat gelijk betekent. Bijvoorbeeld een infectie bestrijden met een homeopatisch middel dat bestaat uit de verdunning van een stof die juist een infectie oproept. Daardoor wordt het lichaam gestimuleerd de infectie te bestrijden. De klassieke homeopathische geneeskunst bevordert en stimuleert daarmee het zelfgenezend vermogen. Omdat mensen verschillend zijn door onder andere hun leefwijze, erfelijke belasting en constitutie is het noodzakelijk om individueel te behandelen. De reactie op een homeopatisch middel hangt af van verschillende individuele omstandigheden. Gelukkig geven meerdere mensen dezelfde reactie op een homeopatisch middel, zodat de klassiek homeopaat de symptomen passend bij een middel kan herkennen. Deze symptomen gebaseerd op de specifieke klachten en achtergrond van de patiënt geven de klassiek homeopaat alle informatie om het juiste homeopathisch middel in te zetten.

Homeopathisch middelen
Homeopathische middelen worden gemaakt van een oplossing van een minerale, plantaardige of dierlijke stof. Het verdunnen van de stof en het schudden van die verdunning maken dat de giftigheid afneemt terwijl tegelijkertijd de geneeskracht toeneemt. Van de verdunning worden meestal korreltjes (globuli) gemaakt. Deze globuli geven opgelost in water of alcohol via de slijmvliezen het lichaam een prikkel om de ziekte te bestrijden. Homeopatische middelen hebben als doel de oorzaak van de ziekte weg te nemen en niet alleen de symptomen te bestrijden. Een klein voorbeeld is bijvoorbeeld hoofdpijn. De pijn gaat weg als er een paracetamol wordt ingenomen. Echter de oorzaak is niet weg en vaak komt de hoofdpijn op een ander moment weer terug. De klassiek homeopatische behandeling kan juist helpen de oorzaak van de hoofdpijn weg te nemen of te verminderen

Klassieke homeopathie voor dieren
Net zoals mensen kunnen dieren ook ziek worden. Klassieke homeopathie wordt toegepast bij verschillende klachten en ziekten. Dit varieert van acute klachten als oorontsteking of trauma na een ongeluk tot chronische aandoeningen zoals allergieën, ontstekingen, luchtwegaandoeningen, pijn aan het bewegingsapparaat of gedragsproblemen als nervositeit. Veel dieren hebben een betere kwaliteit van leven of zijn genezen dankzij klassieke homeopathie. Homeopathische middelen zijn niet belastend voor dieren en kennen geen bijwerkingen. De homeopatische behandeling is prima te combineren met andere therapieën zoals fytotherapie, massage, osteopathie, gedragsbehandeling of behandeling door de dierenarts. De homeopathische geneeskunst is inzetbaar voor alle huisdiersoorten. Ook voor groot en klein vee werkt klassieke homeopathie heilzaam.

Wil je meer weten over de mogelijkheid van klassieke homeopathie voor jouw huisdier, neem gerust contact met mij op. Klassieke homeopathie voor dieren kan ook!

Karinka Wijnhoven

NB: Het artikel is naar eer en geweten geschreven op basis van diverse (internet)bronnen. Onvolledige informatie of mogelijke onjuistheden zijn niet bewust geplaatst.

Samue Hahnemann

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.