Een kuchende poes

Een kuchende poes
Een kuchende poes

Begin van dit jaar krijg ik een lieve grijs gestreepte jonge poes in de praktijk met luchtwegproblemen. Ze kucht meerdere malen per dag een keer of acht achter elkaar. Tijdens haar slaap heeft ze een benauwd piepende ademhaling. Natuurlijk wil ik haar graag helpen door deze gezondheidsklachten homeopathisch op te lossen.

Zorgen om de kat
De eigenaren van de poes maken zich zorgen, temeer omdat de poes steeds zieker lijkt te worden. De problemen zijn een maand eerder gestart. De poes kwam binnen en braakte haar eten uit. Daarna begon ze ’s avonds te hoesten. Een droge kuchhoest waarin ze wel acht keer achter elkaar kucht meerdere malen per dag. Na een week wordt de dierenarts ingeschakeld. De poes krijgt een antibioticakuur om het hoesten te stoppen. Helaas verdwijnt de kuchhoest niet maar begint de poes naast het hoesten benauwd te piepen tijdens haar slaap. Bij de vervolgafspraak wordt door de dierenarts een hoestdrankje voorgeschreven. Het drankje geeft geen verlichting. De poes blijft kuchen en benauwd piepen.

Het consult
Als klassiek homeopaat begin ik ieder consult met een uitgebreid gesprek over de specifieke klachten, leefomstandigheden, constitutie en erfelijke informatie van een huisdier. De bedoeling is het totale beeld in kaart te brengen om het juiste homeopathische middel voor te schrijven. Dus niet alleen de klachten, maar ook het karakter en de leefomstandigheden zijn belangrijk om ziekte te kunnen genezen.

Zachtaardig karakter
Anders dan haar zus, die bij voorkeur de hele dag buiten op jacht is, knuffelt de poes graag en ligt het liefste dichtbij of op de eigenaren wanneer ze thuis zijn. Ze vermaakt zich graag met spelletjes en wordt ontzettend graag gekriebeld en geaaid. Ze houdt van aandacht. Regelmatig gaat ze een paar uur naar buiten om zich daarna heerlijk op de bank te nestelen. Jagen doet ze eigenlijk nooit, ze speelt liever met mensen.

Kuchhoest en benauwd piepen
Half december komt de poes binnen en braakt een aantal keren achter elkaar. Dezelfde avond begint ze te kuchen. Een droge kuchhoest dag en nacht. Verder is ze gewoon fit. Wel wil ze niet meer zo graag naar buiten. Tijdens de voorgeschreven antibioticakuur begint ze benauwd te piepen door haar neus als ze slaapt. Homeopathisch een logische reactie omdat alleen het symptoom hoesten wordt bestreden en niet de daadwerkelijke oorzaak van het kuchen wordt aangepakt. De kuchhoest wordt onderdrukt door de medicatie. Dat uit zich bij de poes door benauwd te gaan piepen.

Het totaalbeeld
Om de oorzaak te achterhalen wil ik graag weten of er veranderingen zijn in het leven van de poes. Het blijkt dat er sinds korte tijd vreemde katten in huis komen. Volgens de eigenaren geeft dit behoorlijk stress. De poes is zeer angstig voor vreemde katten. Op basis van de combinatie van angst, het zachtaardige karakter van de poes en de hoestklachten met piepen ga ik op zoek naar het middel*) dat het beste past bij de situatie en gezondheidsklachten. Verder geef ik het advies een kattenluik te installeren waardoor vreemde katten niet meer binnen in huis kunnen komen.

Een gezonde kat
De poes krijgt een testdosis van het homeopathisch middel. Het is belangrijk de reactie te monitoren en hoe lang deze reactie aanhoudt. Daarnaast wordt dezelfde week een nieuw kattenluik geïnstalleerd. Na een paar dagen uitproberen begrijpt de poes hoe ze door het nieuwe luik naar binnen en naar buiten kan. Tijdens de update een week later blijkt het benauwde piepen een dag of vier na de testdosis verdwenen te zijn. Het hoesten is verminderd naar een paar keer per dag een keer of vier achter elkaar. Hetzelfde middel wordt voor de tweede keer toegediend. Een week later zijn alle gezondheidsklachten verdwenen. De poes is volledig hersteld en gaat weer graag naar buiten. Zo mooi en snel kan klassieke homeopathie helpen.

Wil je meer weten over de mogelijkheid van klassieke homeopathie voor jouw huisdier, neem gerust contact met mij op. Klassieke homeopathie voor dieren kan ook!

Karinka Wijnhoven

*) Wettelijk is het in Nederland niet toegestaan homeopathische middelen bij naam te noemen in relatie tot ziekten.

2 Comments on “Een kuchende poes

  1. Willie Reply

    Mooi hoe klassieke homeopathie bij dieren kan werken, hé.
    Maak het dikwijls mee als dieren uitbehandeld zijn en er toch mogelijkheden zijn met deze geneeswijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.